Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Želi li Vindija postati najveći profiter inflacije? Sir Caprofresh poskupio je 100 posto, a pileći file Cekin skuplji je od lungića

Jutarnji list objavio je odličan tekst o rastu cijena pojedinih sireva. Jutarnji je, naime, usporedio cijene sireva od prije godinu dana sa sadašnjim cijenama. Razlike su zaista skandalozne.

adsense_content_v3

Vindijim svježi kozji sir Caprofresh lani  je koštao 17, 99 za pakovanje od 280 grama, a sada košta 34.99 za isto to pakovanje. Vindijin tvrdi kozji sir Caprodur prošle je godine koštao 100 kuna za kilogram, a sad košta 189 kuna. Naravno da za udvostručenje cijena ne postoje nikakvi stvarni razlozi; očigledno je da se radi o čistoj pohlepi i pokušaju profitiranja na psihozi inflacije. Stoga nije neobično što Vindija nije odgovorila na upit Jutarnjeg lista o razlozima udvostručenja cijena svojih sireva.

Vindijin primjer slijedi, čini se, u manjoj mjeri Paška sirana, čiji je vrlo prosječni Dalmatinac poskupio sa 145 na 200 kuna. Usporedbe radi, veoma dobar, 36 mjeseci odležan parmigiano reggiano u zagrebačkim se dućanima može dobiti za manje od 300 kuna za kilogram. A njegov proizvodni proces traje tri do deset puta dulje od domaćih sireva, čije su cijene postale beznadežno nekonkurentne i neprijateljske prema kupcima. Vindija se nije proslavila samo cijenama sira. Njen pileći file Cekin u Konzumu sada košta 94 kune za kilogram.

Što je deset do dvadeset kuna skuplje od kilograma lungića i trideset do četrdeset kuna skuplje od kilograma svježe orade i brancina iz uzgoja. Treba se nadati da će tržište samo, što prije, regulirati ovakve ekscese s cijenama. Uostalom, Blagusov pileći file košta oko 64 kune, skoro trećinu manje od Vindijinog.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Želi li Vindija postati najveći profiter inflacije? Sir Caprofresh poskupio je 100 posto, a pileći file Cekin skuplji je od lungića

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min